دکتر ناصر زرافشان، عضو کانون نویسندگان ایران
روز جمعه دوم مرداد، نهمین سالگرد درگذشت احمد شاملو بر سر مزار او در امامزاده طاهر کرج با حضور گستردهی نیروهای امنیتی برگزار شد. دکتر ناصر زرافشان عضو کانون نویسندگان از جزئيات این مراسم میگوید.
دویچهوله: آقای زرافشان به دعوت کانون نویسندگان ایران قرار بود که روز جمعه دوم مرداد، مراسم نهمین سالگرد درگذشت احمد شاملو شاعر ایرانی بر سر مزار او در امامزاده طاهر کرج برگزار شود. آیا این مراسم برگزار شد؟
دکتر ناصر زرافشان: بله. حتا زودتر از ساعت ۵ که مقرر بود. میدانید که دوستداران شاملو در ایران و در تهران فراوانند. از یکی دو ساعت قبل جماعتی جمع بودند و به طور آزاد شعر میخواندند و سرگرم شعرخوانی و بحث بودند تا ساعت ۴/۵ که عملا دوستان کانون هم رسیدند و از ساعت ۶ هم به تدریج متفرق شدند. تا ساعت ۶/۵ هم که من آنجا بودم تعداد باقیمانده اینطرف و آنطرف سرگرم بحث و شعرخوانی و این صحبتها بودند.
آیا نیروهای انتظامی و امنیتی هم حضور داشتند؟
بله. آنها از قبل آنجا مستقر شده بودند. دور و بر ساعت ۵/۵ هم قصد هجوم و تعرض داشتند که به هرحال ممانعت کردیم و با یک سلسله مذاکره جلوشان را گرفتیم تا ساعت ۶ که جماعت بتدریج متفرق شدند و راهپیمایی هم از سمت امامزاده طاهر به سمت اتوبان کرج سرودخوانان و شعرخوانان برگزار شد.
کسانی که شما اشاره کردید که با آنان مذاکره و گفتوگو کردید، مأموران نیروی انتظامی بودند یا از چه نهادی بودند؟
نیروی انتظامی بودند و لباس شخصی هم بودند. جسته گریخته گهگاه صحنههایی مثل گرفتن دوربین این و آن، که احتمالا فیلمبرداری و عکسبرداری کردند یا موبایل بعضیها به چشم میخورد که آن هم با بحث، حل و فصل شد و بهرحال جلوی برخورد گرفته شد.
آیا کسی از کانون نویسندگان یا از نزدیکان آقای شاملو سخنرانی کردند؟
نه، ما برنامهای از قبل پیشبینی شده نداشتیم. چون میدانستیم که نتایجاش قابل پیشبینی و تضمین شده نیست. صحبتهایی هم که من و آقای ريیس دانا کردیم در واقع در جهت آگاهی دادن به جمع بود در این زمینه که وضع چگونه است و چگونه باید حرمت شاملو را حفظ کرد. بالاخره مسئولیت امنیت کسانی هم که آمدند آنجا خودش یک مسئله است. حفظ حرمت شاملو و حفظ حرمت آن جمع هم هست و خوشبختانه این کار به هرصورت انجام شد و جز برخی درگیریهای پراکنده که آن هم سر توقیف دوربینها و موبایلها و اینجور چیزها بود و آنها هم حل و فصل شد، اتفاق خاص دیگری نیفتاد.
این روزها مردم معترض به نتایج انتخابات ایران از هر فرصتی برای بیان خواستهای خودشان استفاده میکنند. آیا امروز هم از این فرصت استفاده شد؟
طبیعیست. من نظرم این است که اصلا مسئلهی انتخابات نیست. در واقع از ۲۳ـ ۲۲ خرداد که مردم وارد صحنه شدند فضا و صورت مسئله به طور کلی تغییر کرد. یعنی بحث دیگر بحث انتخابات و نتایج انتخابات نبود. و بحث دو جناحی که باهم درگیرند و جنگ قدرتی که در بالا جریان دارد نبود. مردم در واقع ظرف این سی سال گذشته از ناحیهی هر دو طرف این جنگ قدرت در معرض سرکوب و فشار قرار گرفتهاند. این استفاده از فرصتی بود برای بیان آن نارضایی و بیان مطالباتشان. البته در موقعیتهای مختلف، همان طور که گفتید، با استفاده از فرصتهای مختلف این خودش را نشان میدهد. امروز هم کمابیش طبعا مایهای از آن جریان هم در کار بود. منتها تمام تلاش ما این بود که هم بخاطر حفظ امنیتکسانی که برای بزرگداشت شاملو آمده بودند و هم برای حفظ حرمت شاملو اتفاقی نیفتد که گفتم، دوروبر ساعت ۵/۵ قصد تعرض به جمعیت را داشتند که جلویش گرفته شد.
مصاحبهگر : میترا شجاعی
تحریریه: بهرام محیی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر