۱۳۸۸ دی ۸, سه‌شنبه

انعکاس جهانی گسترده اعتراضات یکشنبه

انعکاس جهانی گسترده اعتراضات یکشنبه

"چنین تظاهراتی رژیم سابق را سرنگون کرد"

دوشنبه ۷ دى ۱۳۸۸

 

همزمان با گسترش اعتراضات مردمی در تهران و برخی شهرهای دیگر ایران در روز عاشورا، رسانه های جهانی با پوشش خبرهای مربوط به ایران آن را نقطه عطفی در اعتراضات مردمی پس از انتخابات جنجال برانگیز ۲۲ خرداد ماه دانستند.
خبرگزاری فرانسه، در همین ارتباط به انعکاس موضع گیری دولت فرانسه در ارتباط با "کشته شدن هشت نفر" در اعتراضات روز يكشنبه پرداخت. وزارت امور خارجه فرانسه، در بیان موضع رسمی پاریس نسبت به تحولات دیروز، سركوب خشونت بار تظاهرات مخالفان دولت در ايران را محکوم کرد و خواستار راه حل سياسى براى حل بحران داخلى ايران شد.
از سوی دیگر، شبکه تلویزیونی  "سی ان ان"  با پخش ویدپوکلیپ هایی متعدد،که توسط کاربران به صورت لحظه به لحظه بر روی شبکه های اجتماعی همچون فیس بوک و یوتوب گذاشته می شدند، به نشان دادن هزاران نفر از مردم تهران پرداخت که در سیاسی ترین عاشورای پس از انقلاب به شعار دادن علیه حکومت و رهبر مذهبی ایران  پرداختند.
جان لاین خبرنگار "بی بی سی"  با انتشار مطلبی نوشت که "تظاهرات و تجمعاتی از این دست بود که رژیم شاه را سرنگون کرد".
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز با انتشارخبری از واکنش کاخ سفید به وقایع عاشورای خونین تهران از "محکومیت شدید" و آنچه "سرکوب خشن وغیرعادلانه مردم غیرنظامی" در ایران خواند خبر داد. این خبرگزاری در ادامه نوشت که استفاده از کلمه "محکومیت شدید" در حالی عنوان می شود که باراک اوباما پس از انتخابات ایران با وجود مذاکرات کشورهای اروپایی و آمریکا با دولت تهران بر سر مساله هسته ای همواره تلاش کرده که لحن محتاطی را نسبت به وقایع داخلی ایران از خود نشان دهد.
در بخشی از واکنش کاخ سفید آمده است: "ما قویا سرکوب مردم غیرنظامی در ایران را که برای تمرین آزادی های جهانی خود تلاش می کنند را محکوم می کنیم. امید، تاریخ و ایالات متحده درطرف کسانی است که به صورت مسالمت آمیز درپی احقاق حقوق جهانی خود هستند".  در این بیانیه همچنین آمده است: "همچنان که رییس جمهور باراک اوباما در اسلو اظهار داشت،حکومت کردن از طریق ایجاد ترس و اعمال خشونت، به هیچ وجه عادلانه نیست." اشاره بیانیه به سخنرانی ماه گذشته اوباما درجریان مراسم اخذ جایزه صلح نوبل خود بود که در آن از مبارزات مردم ایران سخن گفته بود.
 این شبکه تلویزیونی همچنین با اشاره به محدویت های به وجود آمده برای خبرنگاران خارجی،  اخبار وب سایت های اصلاح طلب را برای انعکاس آنچه در تهران وشهرهای دیگر گذشت مورد استفاده قرار داد.
همچنین، روزنامه واشینگتن پست با انتشار گزارشی از حضور گسترده نیروهای امنیتی و پلیس در خیابان تهران نوشت که با استفاده از گاز اشک آور وباتوم در مناطق مختلف تلاش کردند به متفرق کردن مردمی که برای اعتراض در خیابان به سر می بردند بپردازد. این روزنامه با توجه به محدودیت های شدید حضور رسانه های خارجی در تهران به نقل قول از وب سایت های طرفدار اصلاح طلبان همچون نوروز وجرس پرداخته است.
شبکه های تلویزیونی الجزیره و  "ان بی سی"  آمریکا نیز با انعکاس خبرهای مربوط به کشته شدن حداقل درچهار از تظاهر کنندگان از شلیک مستقیم گلوله توسط نیروهای امنیتی وپلیس به سوی تظاهر کنندگان خبر دادند. این درحالی است که روزنامه گاردین طی گزارشی، تعداد کشته شدگان را به نقل از منابع مختلف ۹ نفر اعلام کرد.
شبکه "ای بی سی" آمریکا با اعلام کشته شدن چندین تن از تظاهرکنندگان توسط پلیس به انتشار خبر آتش زدن چندین ماشین پلیس و همچنین حمله مردم به نیروهای مسلح حاضر در صحنه پرداخت. شبکه سی بی سی انکار اولیه مقامات ایرانی در خصوص کشته شدن تظاهرکنندگان در روز یک شنبه را مورد توجه قرار داد با این حال خبر کشته شدن حداقل چهار نفر را براساس گفته های شاهدان عینی و سایت های اصلاح طلبان منتشر کرد.
در واکنشی دیگر، خبرگزاری شین هوا با نقل قول از معاون فرمانده نیروی انتظامی رضا رادان اعلا کرد که چهار نفر کشته وسیصد تن نیز دستگیر شده اند. رادان به خبرگزاری ها گفت که یکی از این چهار با پرت شدن از پل، دو تن دیگر زیر ماشین رفته اند ونفر چهارم نیز با شلیک گلوله ازفردناشناسی کشته شده اند. این خبرگزاری با نقل قول هایی از شبکه پرس تی وی به تظاهرات اعتراضی طرفداران دولت اشاره کرد که به محکوم کردن حرکت های صورت گرفته از سوی مخالفان پرداختند.
با این وجود خبر شلیک گلوله به تظاهرکنندگان زمانی حساسیت ویژه ای به خود گرفت که خبرگزاری های متعدد از کشته شدن خواهر زاده میرحسین موسوی خبردادند. شبکه سی ان ان به نقل از منابع داخلی ایران از حضور موسوی در بیمارستانی که وی به آنجا ارسال شد خبر داد. خبر کشته شدن علی موسوی ۳۵ ساله و حضور مردم در جلوی بیمارستان سینا، جایی که وی جسد وی به آنجا برده شده، در بسیاری از شبکه های خبری که به انعکاس وقایع ایران پرداختند مورد توجه قرار گرفت.  تایمز لندن با انتشار گزارشی که در آن با یکی از دستیاران مهندس میرحسین موسوی مصاحبه شده بود، از اینکه گلوله به سینه علی موسوی برخورد کرده نوشت. این وب سایت خبری همچنین از برخوردهای صورت گرفته در جریان مراسم روز شنبه سیدمحمدخاتمی رییس جمهوری پیشین در حسینیه جماران و استفاده از گاز اشک اور و نیز باتون برای متفرق کردن مردم توسط نیروهای پلیس نوشت.
روزنامه گاردین در مقاله ای به قلم رابرت تیت آورده که کشتارمردم در ماه محرم که طبق سنتی مذهبی در ان خونریزی حرام است احتمال برگزاری مراسم متعددی را در جریان روزهای سوم، هفتم وچهلم این افراد را از سوی مخالفان دولت ایران افزایش می دهد.
خبرگزاری رویترهمچنین در خبری با استفاده از منابع داخلی از اینکه برخی نیروهای پلیس از شلیک به سوی مردم خودداری کرده اند نوشت. این خبرگزاری تاکید کرد در میان سربازان وفرماندهانی که به نیروهای تحت امر خود فرمان شلیک مستقیم را صادر کرده بود اختلافاتی در گرفته است.
شبکه الجزیره قطر  با انتشار گزارش های لحظه به لحظه و درحالی که درمیان برنامه های خود با افراد مختلفی در خصوص وقایع عاشورای تهران سخن می گفت از محدودیت های شدید خبرنگاران خارجی برای پوشش خبرهای مراسم عزاداری روز عاشورا و تاسوعا نوشت. این شبکه همچنین از وجود درگیری ها وتجمعات در شهرهای اصفهان وشیراز نوشت.
وب لاگ روزنامه نیویورک تایمز-  دلید-  نیز به بلاگ کردن لحظه به لحظه وقایع تهران به قلم نازیلا فتحی خبرنگار خود پرداخت. این روزنامه از خوانندگان خود خواست هر گونه اطلاعات و یا لینک و یا گزارش زنده از شاهدان عینی را برای انعکاس وقایع روز گذشته با روزنامه به اشتراک بگذارند.  در اقدامی مشابه، وب لاگ روزنامه لس آنجلس تایمز با استفاده از عکس ها و ویدپوهایی که روی وب سایت هایی همچون یوتوب آمده است خوانندگان خود را درجریان آخرین تحولات روز ایران قرار داد.
سایت رسانه های جهانی دانشگاه هاروارد نیز با انتخاب تیتر "وقتی عصبانیت بر ترس فائق می آید" ویدیوهایی را از وقایع روز عاشورا روی وب سایت خود گذاشته که بسیار پربیننده بودند. در یکی از این ویدیوها جوانی خونین دیده می شود که روی زمین افتاده است.
اندورسولیوان خبرنگار برجسته ماهنامه آتلانتیک با انتشار مطلبی با عنوان "وضعیت بسیاربغرنج" در وب لاگ خود پست های متعددی را به انعکاس وقایع ایران اختصاص داد. در یکی از این مطالب عکسی از خواهرزاده موسوی به چشم می خورد که توسط تلفن همراه گرفته شده و دربسیاری از رسانه ها مورد استفاده قرار گرفته است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر