۱۳۸۸ مرداد ۱۰, شنبه

نامه نهضت آزادی به هاشمی شاهرودی


 
لا یحب الله الجهر بالسوء من القول الا من ظلم (1) – نساء 148

     

    رئیس محترم قوه قضائیه،

    آیت‌الله شاهرودی

     

    با سلام و دعای خیر و تشکر از دستور اخیر جنابعالی برای تعیین تکلیف و آزادی دستگیرشدگان پس از مراسم انتخابات ریاست جمهوری، همان‌طور که اطلاع دارید، نهضت آزادی ایران در سال 1340 به همت بزرگانی چون مرحومان آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، مهندس مهدی بازرگان و دکتر یدالله سحابی تاسیس گردید. موسسین و اعضای آن در دوران سیاه پهلوی به مبارزه با نظام شاهنشاهی پرداختند و سال‌ها رنج زندان و تبعید را تحمل کردند. نهضت آزادی در شکل‌گیری انقلاب اسلامی نقش موثری داشت و بعد از پیروزی انقلاب نیز اکثر مسئولان نهضت در مدیریت کشور و انتقال آن به نظام جدید سهم عمده‌ای داشتند. پس از تدوین قانون اساسی و تشکیل دولت و مجلس و تصویب قانون احزاب ، نهضت آزادی اقدام به تطبیق اساسنامه خود با قانون احزاب کرد و درخواست برای صدور پروانه رسمی از کمیسیون ماده 10 قانون احزاب کرد. کمیسیون مذکور به بهانه‌های غیرقانونی به درخواست نهضت آزادی پاسخ نداد و وزارت کشور نیز وظیفه قانونی خود را در صدور پروانه انجام نداد. در نتیجه نهضت از این کمیسیون به دادگستری شکایت کرد، ولی متاسفانه تاکنون به این شکایت رسیدگی نشده وحکم دادگاه دراین باره صادرنشده است.

     

    اصل بیست و ششم قانون اساسی تصریح دارد که:"احزاب ، جمعیت‌ها، انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمن‌های اسلامی یا اقلیت‌های دینی شناخته شده آزادند، مشروط به اینکه اصول استقلال، آزادی، وحدت ملی، موازین اسلامی و قانون اساسی جمهوری اسلامی را نقض نکنند. هیچ‌کس را نمی‌توان از شرکت در آنها منع کرد یا به شرکت در یکی از آن‌ها مجبور ساخت."

     

    بر اساس اصل فوق، نهضت آزادی همواره خود را حزبی قانونی دانسته است و به رغم فشارها و محدودیت‌های بسیار، همچنان به وظائف اجتماعی و سیاسی خود و نقد عملکرد حکومت و امر به معروف و نهی از منکر مسئولان با رعایت قانون احزاب ادامه داده است. ولی متاسفانه درحالی که وزیر کشور سابق رسما اعلام کرد که نهضت آزادی اگرچه غیررسمی است، اما غیرقانونی نیز نیست، در چند سال اخیر و به خصوص در چند ماه گذشته با مضایق و موانع شدیدتری روبرو گردیده است که چند مورد آن به‌طور خلاصه به استحضارتان می‌رسد:

     

    1– در سه سال اخیر از برگزاری مراسم سالگرد درگذشت زنده یاد مهندس بازرگان که رئیس دولت موقت انقلاب اسلامی، عضو شورای انقلاب و از مفاخر دینی و سیاسی کشور بودند جلوگیری شده است. این در حالی است که مراسم مذکور از زمان درگذشت ایشان هر ساله در حسینیه ارشاد تهران و همچنین در شهرهای دیگر برگزار می‌گردید و بسیاری از رجال دینی و سیاسی کشور در این مراسم شرکت می‌کردند. همین محدودیت در برگزاری مراسم سالگرد درگذشت روانشاد دکتر سحابی و سالگرد تاسیس نهضت آزادی ایران اعمال شده است.

     

    2– احزاب معمولا سالی یک‌بار کنگره برگزار می‌کنند، که در آن انتخابات داخلی و تعیین خط مشی آینده صورت می‌گیرد. در سه سال گذشته دولت محترم مهرورز از تشکیل کنگره نهضت آزادی و يا بسياري از مراسم با تهدید شفاهی یک عضو وزارت اطلاعات واعزام ماموران امنيتي به محل جلسات جلوگیری کرده است و حتی از تشکیل آخرین کنگره با تعداد محدود و بدون دعوت عمومی، در داخل منزل یکی از اعضا نیز جلوگیری شد.

     

    3– در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نهضت آزادی ایران به‌طور فعال شرکت کرد و با اعلام مواضع اصولی از همه اعضا و علاقه‌مندانش و عموم مردم خواست که در انتخابات شرکت کنند.ولی پس از برگزاری انتخابات تعدادی از اعضا و مسئولان نهضت آزادی را از خانه‌هایشان، بعضا حتی در ساعات بعد از نیمه شب به محروم کردن آنان از شغل و یا ایجاد مانع برای تحصیل خودشان یا نزدیکان آنان و حتی قطع حقوق بازنشستگی، مجبور به استعفا  و تعهد عدم همکاری با نهضت آزادی کرده‌اند. حتی برای صدور اجازه ملاقات یکی از اعضای نهضت آزادی با همسرش که در بازداشت غیرقانونی به‌سر می‌برد، درخواست نوشتن استعفانامه از حزب کرده‌اند، در حالی که ملاقات بازداشت‌شدگان با اعضای خانواده‌شان حق قانونی و بدون قید و شرط آنان است.

     

    4– در جریان انتخابات، بیش از 20 نفر از اعضای نهضت آزادی ،از جمله آقای مهندس توسلی رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی ،را با اتهامات واهی بازداشت کردند و بعضا در زندان انفرادی، با تضییقات فراوان نگهداشتند و با اعمال انواع فشارها، استعفای از نهضت آزادی یا توقف و انحلال آن را خواستار شدند.

     

    5– روز دوشنبه 5/5/1388 از طرف وزارت اطلاعات و به طور تلفنی از نایب رئیس دفتر سیاسی نهضت آزادی خواستار تعطیلی جلسات دفتر مذکور گردیدند و تلویحا این امر را تصمیم "نظام" یا مقامات بالاتر اعلام داشته و تهدید کرده‌اند چنانچه جلسات دفتر سیاسی تعطیل نگردد ، وزارت اطلاعات با اعضای دفتر مذکور برخورد خواهند کرد.

     

    -همانطور که استحضار دارید، طبق قانون احزاب، تنها مرجعی که حق دارد به احزاب تذکرات شفاهی و یا کتبی دهد کمیسیون ماده 10 قانون احزاب مستقر در وزارت کشور است. در حالی که مقامات مسئول کشور در مورد ضرورت رعایت قانون داد سخن می دهند، دخالت وزارت اطلاعات در امور احزاب خلاف قانون است و بخصوص دستور تلفنی و تهدید اعضای یک حزب قانونی نسبت به ادامه فعالیت آن موجب تاسف و تاثر بسیار می باشد. آیا حق است که بخواهند با یک تماس تلفنی حزبی با سابقه نزدیک به نیم قرن را بی سر و صدا تعطیل کنند.

     

    - به ما گفته‌اند که "نظام" تصمیم به توقف یا تعطیل نهضت آزادی گرفته است. آیا "نظام" چیزی غیر از آن است که در قانون اساسی تعریف شده است و در اصول 26 و 168 آن تکلیف احزاب و نحوه رسیدگی به جرایم سیاسی مربوط بوسیله دادگاه صالحه و با حضور هیئت منصفه مشخص گردیده است ؟ آیا چنین دادگاهی برای نهضت آزادی ایران تشکیل گردیده است ؟

     

    - در صورتیکه مقامات بالاتر نظام همین مختصر فعالیت نهضت آزادی را، به عنوان یک حزب منتقد و معتقد به امربه‌معروف و نهی از منکر نسبت به حاکمیت، بر نمی‌تابند و بر توقف وتعطیل آن اصراردارند،دستور فرمائید پرونده نهضت آزادی ایران به دادگاه صالحه‌ای که بر اساس اصل 168 قانون اساسی با حضور هیئت منصفه تشکیل گردد، ارجاع شود. چون ما به قانون التزام داریم طبیعی است که اگر چنین دادگاهی رای به توقف یا انحلال نهضت آزادی دهد، آن را پس از طی مراحل قانونی بپذیریم. در غیر این صورت تعطیل ساختن غیر قانوني يكي از قديمي ترين احزاب سياسي ظلم آشکاری به موسسین ، اعضا و مردم می باشد و در دادگاه الهی باید در برابر آن پاسخگو باشند.

     

    6 – درپایان نظربه اینکه قوه قضاییه باید پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی شهروندان و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت و عهده دار رسیدگی به تظلمات و شکایات آنان و مسئول احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‌های مشروع و قانونی و نظارت بر حسن اجرای قوانین باشد، از آن مقام محترم درخواست می‌کنیم دستور فرمایند موضوع مورد رسیدگی واقع شود و وزارت اطلاعات از این اقدامات غیر قانونی منع گردد و تهدیدات، تضییقات و فشارهای غیرقانونی و غیر اصولی که توسط دولت و وزارت اطلاعات و احیانا دستگاههای اطلاعاتی دیگر برای این حزب قانونی، پرسابقه، ملی و اسلامی فراهم می‌کنند، مرتفع گردد.

     

    رسیدگی و پاسخگویی به ظلم‌ها و تظلم‌ها در دنیا بسیار ساده‌تر از پاسخگوئی به آن‌ها در آخرت است.

     

    انما اشکوا بثی و حزنی الی الله و اعلم من الله ما لا تعلمون(2)– سوره یوسف– 86

                                                                                                           بااحترام                                                                                                          نهضت آزادی ایران

     

    (1) خداوند بانگ برداشتن به سخن بد را دوست ندارد، مگر از جانب کسی که مورد ستم قرار گرفته باشد.

    (2) درد و اندوه خود را فقط به خدا بازگویم و از خدا چیزهایی می‌دانم که شما نمی‌دانید.

     

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر